BAŞKA BİR SENDİKAYA ÜYEYİM, BULUNDUĞUM İLDE TEMSİLCİ YOK, NASIL ÜYE OLABİLİRİM?
Sendikalara üyelikler 4688 sayılı Kamu görevlileri sendikaları kanunu kapsamında yapılmaktadır. Sendikaya üye olmaya karar veren kişi, kanun gereği önceki sendikasından mutlaka çekilmelidir. Üyesi bulunduğunuz sendikadan çekilmek için yapmanız gereken 3 Adet Çekilme formunu doldurup, imzaladıktan sonra çalışmakta olduğunuz kurumun evrak kaydına giriş yaptırmanız yeterlidir.
Kanun gereği okul ve kurum müdürlüğü kendilerine verilen 3 adet çekilme formuna evrak kayıt numarası verdikten sonra, çekilme formunun 1 nüshasını ilgili kişiye, 1 nüshasının çekildiği sendikanın genel merkezine ve kalan 1 nüshayı da kişinin sicil dosyasına koymakla mükelleftir.
Üye olmak için 3 adet doldurup imzaladığınız üyelik formunu, sendikanın genel merkez adresine postalamanız yeterlidir. Onaylı üyelik formunuz sendika genel merkezi tarafından bağlı bulunduğunu kurum müdürlüğüne gönderilecektir.
Üye olmak için, bulunduğunuz il ve ilçede temsilciliğin bulunması zorunlu değildir.
HİÇBİR SENDİKAYA ÜYE OLMADIM, NASIL ÜYE OLABİLİRİM?
Daha önce sendikalara üye olmak veya olmamak ayırıcı bir özellik değildir. Üye olmak istediğiniz sendika için 3 adet doldurup imzalayacağınız üyelik formunu üye olmak istediğiniz sendikanın genel merkezine posta yoluyla göndermeniz yeterlidir. Onaylanan üyelik formunuz genel merkez tarafından bağlı bulunduğunuz kuruma gönderilecektir.
SENDİKAMDAN İSTİFA ETTİM, BAŞKA BİR SENDİKAYA ÜYE OLMAK İÇİN 30 GÜN BEKLEMEM GEREKİYORMU?
Herhangi bir sendika üyesi olup, üyeliğini sonlandıranların, başka bir sendikaya üye olmaları için 30 günlük süreyi beklemelerine gerek yoktur. 30 günlük süre sendika aidatları için düzenlenmiştir. Yeni üye olduğunuz sendikaya aidatınız 30 günün sonunda geçerli olacaktır. Üye olmak için herhangi bir süre kısıtlaması yoktur.
SENDİKAYA ÜYEYDİM AMA İSTİFA ETTİM, BAŞKA BİR SENDİKAYA ÜYE OLMAK İÇİN İSTİFA FORMUMUN ONAYLANMASI BEKLEMEME GEREK VARMI?
Kamu çalışanlarının Üyelikleri ve istifaları 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Kanunda kişiler dilediği zaman sendikalara üye olmak ve çekilmekte özgürdürler. Ayrıca istifaların onaylanması gibi bir durumda söz konusu değildir. Çekilme bildirimini kurumunuza verdiğiniz gün çekilmiş sayılırsınız.
ÇEKİLME FORMUMU KURUMUMA VERDİM, ANCAK YETKİLİLER ÇEKİLME FORMUMU KABUL ETMİYOR, NE YAPMALIYIM?
Kamu çalışanı dilediği zaman üyeliğini sona erdirmekte serbest ve özgür olmasına rağmen, bazen bu tür kanuna aykırı olarak tavır ve davranış gösteren amirler olabiliyor. Bu durumla karşılaştığınızda, çekilme formunuzu, bir üst makama vermeniz yeterlidir. Örnek ; Okulda çalışıyorsanız, il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne, ilçe MEM’de görev yapıyorsanız, İl MEM’e, İl MEM’de görev yapıyorsanız Milli Eğitim bakanlığına vermeniz, çekilme işleminizin hızlı ve güvenilir yapılması için önemlidir. Ancak bir üst makama çekilme formunuzu verirken, aşağıda yazılı dilekçe ile vermeniz, hem amiriniz hakkında inceleme ve soruşturma açılmasına, hem de bundan sonra bu şekilde bir vakanın yaşanmaması için önemlidir.
…………………..İL/İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE
…………………………….
………..Okulu/kurumu müdürlüğünde görev yapmaktayım. Üyesi olduğum ……………. Sendikasından çekilmek istediğime dair doldurup, imzaladığım 3 adet çekilme form dilekçemi tüm ısrarlarıma rağmen kurum müdürlüğü almamıştır.
Bu sebeple ekte sunduğum çekilme form dilekçemin işleme alınması hususunda gereğinde arz ederim. / / 20…
Ad Soyad
İmza
TC Kimlik No:
Ad Soyad :
Görev Yeri :
Adres :